Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Babeczki, muffiny i ciastka - w co je zapakować?

Babeczki, muffiny i ciastka - w co je zapakować?

Piękne torty na specjalne okazje, finezyjnie wykonane muffiny, a do tego bardzo smaczne ciastka - któż z nas nie lubi tych pyszności i z chęcią nie kosztuje ich, aby zaspokoić swoje kubki smakowe? Samo ich wykonanie to jedno, ale odpowiednie dla nich pudełka cukiernicze to drugi element układanki, który razem składa się między innymi na odpowiednie zabezpieczenie ciasta na czas transportu i przechowywania, jak również i na pełne zadowolenie klienta. Wybór odpowiednich opakowań wydawać by się mogło, stanowi proste zadanie. Czy tak jednak jest w rzeczywistości?

Różnorodne opakowania do wyrobów cukierniczych

Rynek ma nam do zaoferowania różnorodne opakowania cukiernicze. Różnią się one między sobą rodzajem tworzywa, gramaturą papieru, sposobem składania, określoną budową czy samą też prezencją. Jak więc w gąszczu tych różnorodnych produktów znaleźć te najlepsze, które dla naszych wypieków okażą się być idealne? Które będą najlepsze dla osób zajmujących się wypiekami tortów? Jakie będą doskonale dla cukierni serwujących każdego dnia pyszne ciastka, placki i inne słodkie smakołyki. Wybór odpowiednich ma ogromne znaczenie, dlatego też odpowiednie opakowania dobrane pod względem potrzeb, oczekiwań i wymagań klientów ma tutaj ogromne znaczenie.

Po pierwsze materiał na opakowania cukiernicze

Jednym z najważniejszych elementów jest sam materiał, który wykorzystuje się do pakowania wszelkich słodkości. Najważniejsze jest to, aby postawić na produkty i ekologiczne opakowania jednorazowe, które dbają o nasze środowisko i produkty z atestami spożywczymi, które mogą być używane do bezpośredniego kontaktu z jedzeniem. Pakując tort, ciasto czy ciasteczka, te muszą w takim opakowaniu oddychać i co ważne, nie nasiąkać wilgocią. Najczęściej wybieraną jest tektura lita, która to jest w 100% eko. Powstaje ona podczas recyklingu makulatury, bez wykorzystania metali ciężkich. Część z produktów powlekana jest dodatkowo folią spożywczą. Odpowiedni kartonik na tort lub ciasto może występować jako zwykłe pudełko lub w wersji z okienkiem, jako pudełko na ciasto, by doskonale wyeksponować zapakowany produkt.

Pudełka na torty - grubość kartonu

Kolejnym, jakże istotnym i wartym uwagi elementem jest gramatura papieru, a więc dokładnie grubość kartonu, w jaki ciasto jest wkładane. Najlepiej sprawdza się takie o gramaturze 300 gsm, dzięki któremu ciasto nie wypada przez dno pudełka i nie grozi mu żaden wypadek. Większość producentów dbając o jakość swoich produktów, oferuje dziś klientom najwyższej jakości pudełka na tort czy pudełka na pączki, które ten aspekt mają na uwadze i takie produkty o standaryzowanych normach spełniają.

Odpowiedni rozmiar i kształt opakowań cukierniczych

Bez wątpienia niezwykle ważną rolę odgrywa także i sam kształt oraz rozmiar oferowanych produktów. W jednym przypadku sprawdzi się doskonale koszyczek na tort w wybranym rozmiarze, w innym przypadku pudełko na tort o prostej formule, w jeszcze innym opakowanie na tort piętrowy. Zawsze należy wybrać do tego jego szerokość i wysokość, tak, aby spakowane ciasto nie uległo zniszczeniu czy zmiażdżeniu. Odpowiednio dobrane kartoniki na tort stanowią niezbędne wyposażenie każdego lokalu czy sklepu oferującego w swojej ofercie torty. A jeśli chodzi o ciastka i temu podobne wypieki, doskonałe na pewno będą pudełka na makaroniki, które dzięki zastosowanemu okienku, pozwolą zyskać nie tylko praktyczny, ale również i w pełni okazały kartonik na różnego rodzaju fantazyjne wypieki. 

Pudełka klejone czy w arkuszach?

Dużym dylematem wielu cukierników i sprzedawców jest wybór opakowań pod względem sposobu ich złożenia. Można postawić między innymi na pudełka klejone, a więc częściowo złożone. Są bardzo praktyczne w swoim wykorzystaniu, a do tego niezwykle trwałe. Wystarczy kilka ruchów, by dany produkt stał się pudełkiem na ciasta. Są one solidne, mocne i bezproblemowe w użytkowaniu. Można układać je jedno na drugim, bez obawy, że ulegną zniszczeniu. Drugie zaś, to pudełka w arkuszach, które dzielą się na jednoczęściowe z klapą lub dwuczęściowe czyli dno i wieczko. Te doskonale sprawdzają się w przypadku lekkich ciast, muffinek i innych tego typu drobnych słodkości. Wybierając odpowiednie, należy kierować się przede wszystkim oferowanymi produktami dla swoich klientów. Wiadomo bowiem, że zupełnie coś innego wybierze osoba piekąca drobne ciasteczka, a coś innego twórca pięknych tortów.

Firmy, które posiadają w swoim asortymencie produktów ciasta, torty, makaroniki i inne, temu podobne słodkie cuda, z całą pewnością powinny postawić i na szpilki cenowe, by w prosty sposób ukazać cenę za kilogram ciasta, ale również i na konkretne opakowania papierowe. Ich wybór na rynku jest naprawdę ogromny. Piękne pudełko na makaroniki, idealny kartonik do ciasta czy niezastąpione opakowanie do tortu. Każde z tych rozwiązań odgrywa bardzo ważną rolę i przy wyborze odpowiednich, należy postawić na te najlepsze.