Eko naczynia na grilla - jak grillować w zgodzie z naturą?
Grillowanie to jedna z naszych ulubionych czynności podczas wakacyjnego wypoczynku. Bliskość natury, piękna słoneczna pogoda i wspólne aktywności fizyczne sprzyjają wypoczynkowi i relaksowi, dzięki którym możemy, choć na chwilę zapomnieć o codziennych obowiązkach. Czy wiesz jednak w jaki sposób zorganizować udany wypad plenerowy, aby jednocześnie zadbać o nasze środowisko? Poznaj tajniki grillowania w duchu zero waste i postaw na eko naczynia!
Jak urządzić eko grilla?
Niestety, jak co roku sezon wakacyjny nie sprzyja ograniczaniu produkcji śmieci. Wręcz przeciwnie, ogromne ilości odpadów zalewają nasze plaże i górskie szlaki, a jednymi z najczęstszych powodów są ogniska i grille na łonie natury. Plastikowe naczynia na grilla to prawdziwa plaga, której przeciwdziałanie wcale nie wymaga od nas tak dużego wysiłku, jak mogłoby się wydawać. Ogromne znaczenie mają nawet najmniejsze zmiany, które zaczynają się już podczas przygotowań to uczty w plenerze.
Organizując piknik na świeżym powietrzu, bardzo rzadko decydujemy się na zabranie domowej zastawu stołowej. Powodów jest oczywiście kilka - porcelanowe lub ceramiczne talerze i kubki są o wiele cięższe niż ich jednorazowe odpowiedniki, a także o wiele łatwiej o ich uszkodzenie. Aby skutecznie zadbać o ochronę środowiska, wystarczy w takiej sytuacji zamienić klasyczne, wykonane z plastiku naczynia na grilla, na eko naczynia drewniane i papierowe. Również już na początku powinniśmy pomyśleć o tym, aby nie zmarnować przygotowanej żywności. W duchu zero waste przygotujmy pojemniki do jedzenia na wynos, aby niezjedzone resztki dań zabrać do domu lub porozdawać naszym towarzyszom!
Ekologiczne sztućce i naczynia są przede wszystkim całkowicie biodegradowalne, co oznacza, że ulegają całkowitemu rozkładowi. Nie wydzielają żadnych szkodliwych związków, które mogłyby zagrozić glebie i tym samym nie przyczyniają się do skażenia wód gruntowych. W przeciwieństwie do opakowań plastikowych ekologiczne naczynia jednorazowe na grilla, w dobrych warunkach rozkładają się nawet do kilkunastu dni!
Zestaw naczyń na grilla – bez nich nie pogrillujesz!
Podstawą ekologicznego grillowania jest oczywiście wyposażenie w duchu zero waste! Ekologiczny zestaw naczyń jednorazowych na grilla składa się przede wszystkim z takich elementów jak:
- papierowe lub wykonane z liści palmowych talerzyki,
- tacki i talerze tekturowe,
- papierowe kubeczki,
- komplety sztućców drewnianych,
- słomki papierowe.
Wykonana z naturalnych materiałów zastawa stołowa, poza swoimi oczywistymi, ekologicznymi atutami, może stanowić również ciekawy element designu. Plenerowa impreza w stylu boho to doskonały pomysł na romantyczną kolację we dwoje, piknik w gronie przyjaciół oraz stylowy wieczór panieński, zaplanowany w zgodzie z naturą.
Decydując się na eko grillowanie, warto również zastąpić klasyczne ręczniki papierowe, serwetkami wykonanymi z papieru pochodzącego z recyklingu. Świetną opcją dla eko freaków będą również naturalne środki odstraszające komary jak np. kominki zapachowe z olejkiem lawendowym lub waniliowym.
Ekologiczne naczynia jednorazowe na grilla – z czego mogą być wykonane?
Choć plastikowe naczynia na grilla wciąż stanowią jeden z najczęstszych wyborów podczas kompletowania plenerowych akcesoriów, z roku na rok można zauważyć rosnącą świadomość ekologiczną wśród konsumentów, objawiającą się bardziej przemyślanymi decyzjami zakupowymi. Coraz chętniej sięgamy po zdrowe, wysokiej jakości produkty spożywcze. Listy zakupów ograniczamy tylko do niezbędnych pozycji, przez co marnujemy coraz mniej jedzenia, a plastikowe naczynia grillowe, zamieniamy na papier i drewniane sztućce ekologiczne.
Ogromne zainteresowanie ekologią i ochroną środowisko spowodowało, że producenci jednorazowych opakowań chętnie prześcigają się w coraz to bardziej nowatorskich rozwiązaniach, wprowadzając jednorazowe naczynia na grilla, które są w 100% biodegradowalne. Wśród najciekawszych alternatyw dla plastiku znaleźć można:
- zestawy naczyń wykonane z otrąb pszennych, które również można zjeść,
- kubeczki na napoje wykonane z trzciny cukrowej, kukurydzy, a także cieszących się sporą popularnością fusów po kawie,
- talerze i naczynia z liści palmowych lub opakowania z trzciny cukrowej,
- bambusowe i słomiane słomki.
Jadalne naczynia ekologiczne mają jednak pewną wadę, są dość kruche i łatwo ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Jeśli zatem zależy nam na trwałych i stosunkowo odpornych materiałach, najlepszym wyborem okaże się zastawa wykonana z papieru lub liści palmowych.
Wybierając ekologiczne opakowania jednorazowe i naczynia na grilla, w ogromnym stopniu przyczyniasz się do poprawienia czystości naszej planety! Pamiętaj, że nawet najmniejsze decyzje zakupowe mają ogromny wpływ na jej stan, a wybór bezpiecznych, biodegradowalnych produktów to doskonały wstęp do ograniczenia produkcji odpadów również na co dzień!