Biodegradowalne opakowania do lokali gastronomicznych
Inwestycja w opakowania biodegradowalne w biznesie gastronomicznym to nie tylko wyraz troski o środowisko, ale i sposób na budowę pozytywnego wizerunku marki. Jak odnaleźć się pomiędzy praktyką a ekologią, i jakie opakowania na wynos przyjazne naturze wybrać?
Opakowania biodegradowalne do restauracji i cateringu
Zwiększająca się świadomość na temat negatywnego wpływu plastiku na ziemię mocno wpłynęła na rynek gastronomiczny. Wiele restauracji staje obecnie przed koniecznością zmiany dotychczasowo stosowanych produktów. Największym problemem są opakowania na wynos. Pozostanie przy dotychczas stosowanych plastikowych opakowaniach nie ma większego sensu, nie tylko ze względu na ekologię ale i odbiór naszej restauracji w oczach klientów. Wiele gości restauracji podkreśla przywiązanie do punktów oferujących alternatywne, ekologiczne opakowania. Zamiana plastiku na jakościowe ekologiczne opakowania jednorazowe dla gastronomii z pewnością będzie więc pozytywnie odebrana pośród naszych stałych klientów.
Jakie opakowania na wynos przyjazne środowisku wybrać?
Na szczęście również rynek producentów opakowań na wynos szybko dostosował się do trendów. Nie inaczej jest z firmą Decopak, oferującą duży wybór opakowań naturalnych. Dzięki szerokiemu asortymentowi, każda restauracja znajdzie właściwy produkt dla siebie, bez względu na oferowane usługi. Decopak współpracuje wyłącznie z jakościowymi i znanymi producentami opakowań, co gwarantuje, że pudełka do pakowania jedzenia na wynos spełniają wszelkie normy i są w pełni organiczne. Rozwiązania takie sprawdzą się nie tylko jako opakowania gastronomiczne w restauracjach, ale i w dystrybucji jedzenia w cateringu.
Rodzaje biodegradowalnych opakowań na wynos
Co restauracja, to inne potrzeby. Mnogość ofert branży gastronomicznej powoduje, że nie wszędzie sprawdzą się takie same rozwiązania. Szukając opakowań na wynos warto więc wybrać produkt który w pełni spełni nasze potrzeby – nie tylko pod kątem biodegradowalności i formy, ale i jakości. Ekologiczne opakowania gastronomiczne powinny być nie tylko pudełkiem w które zapakujemy porcję na wynos – zawartość musi być tak zabezpieczona, aby jedzenie jak najdłużej pozostało świeże.
Jakie biodegradowalne opakowania na wynos kupić? Rodzaj opakowania będzie zależał od tego, jakie jedzenie serwujemy w naszym lokalu. Warto zastanowić się jakie produkty najczęściej zabierane są na wynos. Jeśli naszym źródłem dochodu jest catering pełnych dań, wartościowa będzie inwestycja w kilka opcji. Do najczęściej wybieranych opakowań należą:
- Ekologiczny pojemnik Take-Out jednokomorowy
Jednokomorowe opakowanie wykonane jest z trzciny, dzięki czemu nadaje się do kompostowania i jest w pełni biodegradowalne. Wyglądem przypomina popularne pojemniki styropianowe. Innowacyjne rozwiązanie z klapami po bokach pudełka gwarantuje zabezpieczenie pożywienia. Produkt świetnie sprawdzi się jako opakowanie na wynos – utrzymuje świeżość i temperaturę dania oraz chroni przed rozlaniem. Ekologiczne pojemniki z trzciny są dostępne w różnych rozmiarach.
- Ekologiczny pojemnik dwudzielny z trzciny cukrowej
Jeśli nasza oferta na wynos składa się z dwóch dań lub w trosce o jakość pożywienia chcemy oddzielić sałatkę od ciepłego obiadu, warto zainwestować w dwukomorowe pojemniki ekologiczne z trzciny cukrowej. Tak samo jak ich jednokomorowe odpowiedniki, opakowania są w pełni biodegradowalne i zachowują temperaturę pożywienia.
- Łubianka tekturowa na owoce
Ekologiczna alternatywa dla plastikowych opakowań na maliny, truskawki czy inne owoce. Kartonowe opakowanie produkowane jest z wysokiej jakości tektury, a ich złożenie zajmuje kilka sekund. Ekologiczna łubianka z tektury zapewnia owocom dostęp powietrza, co pozytywnie wpływa na utrzymanie ich świeżości.
Papierowy pojemnik na zupę to rozwiązanie częstego problemu opakowań na wynos. Szczelna przykrywka oraz gruba, powlekana tektura gwarantują, że gorąca zupa nie rozleje się w torbie oraz długo utrzyma odpowiednią temperaturę. Produkt świetnie sprawdzi się też przy transporcie sałatek.
Ekologiczne torby papierowe
Poza samymi pudełkami na jedzenie warto również zaopatrzyć swój biznes w torby papierowe, dodatkowo zabezpieczające zawartość oraz ułatwiające transport. Również taki produkt znajdziemy w asortymencie sklepu Dekopak. Najpopularniejsze obecnie są zwykłe, szare torby papierowe. Torby są w pełni ekologiczne – zanim jednak trafią do recyklingu, mogą być wielokrotnie użyte. Powierzchnia torby ekologicznej to świetne miejsce na umieszczenie nadruku reklamowego firmy, dzięki któremu na dłużej zagościmy w pamięci zadowolonego klienta. Pozytywnie odebrane zostaną też sztućce ekologiczne lub słomki papierowe dołączone do zestawu, będące świetną alternatywą dla plastikowej zastawy dodawanej do zamówień.