Jak założyć catering dietetyczny?
Firmy oferujące catering dietetyczny, z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Przybywa bowiem osób, które zainteresowane są takimi rozwiązaniami, oczekując od tego typu firm coraz to lepszych rozwiązań. Dieta pudełkowa, bo takim pojęciem jest ona określana, jest doskonałą formą biznesu dla tych osób, które poszukują opłacalnych sposobów na prowadzenie własnej firmy. Jak się jednak za to zabrać? Jak taki catering założyć?
Dlaczego ludzie stawiają na catering dietetyczny?
Głównym powodem dla którego wybieramy catering dietetyczny jest chęć schudnięcia. Sami nie potrafimy skomponować codziennego menu tak, aby zgadzało się pod względem odpowiedniej ilości kalorii, jednocześnie też dostarczając przy tym niezbędne mikro i makroelementy. Taka dieta pudełkowa, w której otrzymujesz dostawę do domu, pod drzwi, w torbach papierowych jest także dla osób zapracowanych, zabieganych, które nie mają czasu na codzienne stanie w kuchni i wymyślanie posiłków.
Wybieramy firmę, zamawiamy konkretny rodzaj diety, a wtedy jedzenie w opakowaniach gastronomicznych trafia na nasz stół! Proste! To także usługa idealna dla ludzi, którzy nie potrafią gotować i szukają wygodnych rozwiązań na co dzień. Każdy, kto wybiera taką formę cateringu, czerpie z niej maksimum zadowolenia i satysfakcji, począwszy od oszczędności czasu, po utratę zbędnych kilogramów. Czy można chcieć czegoś więcej?
Catering dietetyczny sposobem na biznes - czy jest to trudne przedsięwzięcie?
W gruncie rzeczy zdecydowanie łatwiej jest otworzyć catering dietetyczny, niż restaurację czy kawiarnię. Wymaga on na pewno mniejszego wkładu finansowego, co sprawia, że więcej osób na taką formę biznesu może sobie pozwolić. To, co jest w nim potrzebne, to przede wszystkim miejsce, w którym można przygotowywać posiłki. Istotny jest także dostawca, który będzie w stanie każdego dnia dostarczać świeże produkty. Ponadto ważną rolę odgrywają pudełka do cateringu dietetycznego, w które to można pakować przygotowane posiłki. Trzeba pamiętać też o folii aluminiowej gastronomicznej, pojemnikach na zupę czy sztućcach jednorazowych. I oczywiście na koniec kadra pracowników, począwszy od doskonałych w swoim fachu kucharzy, przez dietetyków, po kierowców, którzy każdej nocy zajmują się rozwożeniem posiłków, tak, aby każdego ranka odbiorca otrzymywał paczkę gotowych na cały dzień dań.
Czy warto założyć catering?
Firm oferujących catering dietetyczny jest w Polsce ponad 600. Chcąc więc wyróżnić się na rynku, trzeba przede wszystkim mieć na siebie oryginalny pomysł. Może nim być na przykład określona kuchnia, na przykład meksykańska, tajska czy śródziemnomorska. Może to być możliwość samodzielnego wybierana składników, z których to mają powstawać dania. Może to być dobór diety pod indywidualne predyspozycje zamawiającego. Można także promować troskę o środowisko i wybierać na przykład opakowania kraftowe, w które to będzie każde menu pakowane. Grunt to dobry pomysł na siebie, a wtedy przy dobrze przyrządzonym jedzeniu, sukces jest gwarantowany.
Odpowiednia kadra pracowników
Bez wątpienia na powodzenie cateringu dietetycznego wpływ ma sama kadra pracowników, bowiem to od niej zależy, jaki smak będą miały potrawy, czy będą one skomponowane odpowiednio pod względem kaloryczności, w końcu czy zostaną one dostarczone na czas, wprost pod drzwi klienta. Istotne znaczenie ma na pewno kucharz, który powinien mieć różnorodne pomysły i wizje na tworzone dania. Ważną rolę odgrywać powinien również dietetyk, bądź specjalista do spraw żywienia. I oczywiście całości dopełniają kierowcy dostarczające klientom codzienne menu.
Dobry marketing to podstawa
Otwierając catering dietetyczny, bardzo ważną rolę odgrywa sam marketing. Istotne znaczenie ma tutaj reklama w sieci, bowiem jest to idealny sposób na to, by dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców. Im lepiej będzie się widocznym, tym większa szansa, że biznes osiągnie sukces. Dobrze jest zatrudnić specjalistę, który będzie czuwał nad całością działań reklamowych, począwszy od stworzenia dobrej reklamy, przez porównywanie ofert i dopasowanie konkretnych cen, po tworzenie opcji zamawiania konkretnych diet pudełkowych. Tutaj każdy najmniejszy element ma znaczenie, bowiem tak, jak ważne są świeże składniki, dobrze skomponowane dania, tak istotne są również ciekawe kubki do koktajli czy na przykład bezproblemowa dostawa.
Logistyka firmy cateringowej
I oczywiście elementem końcowym całości prowadzenia cateringu dietetycznego jest sama logistyka, a więc odpowiednie uporządkowanie całego procesu, począwszy od samego zamówienia diety, po jej dostawę. Ważna jest tutaj dobra komunikacja, szybki i przejrzysty panel zamówienia, a także stosowny system, który pozwala firmie sprawować pełną kontrolę nad zamówieniami. Dzięki niemu można każdego dnia kontrolować i sprawdzać, ile dań należy przygotować i w jakiej mają być one konfiguracji, czy ile kubków do kawy na wynos lub pojemników na sałatki należy jeszcze domówić.
Mając smykałkę do gotowania, a także chęć do prowadzenia biznesu i kapitał, który można zainwestować, z całą pewnością catering dietetyczny odgrywa tutaj niezwykle ważną i istotną rolę. Jeśli zatroszczymy się o wszystkie elementy i zadbamy przy tym o zadowolonych klientów, w bardzo szybkim czasie może okazać się, że firma potrzebuje dalszego rozwoju, bowiem dzienne zamówienia zaczynają już dawno przekraczać dotychczasowe możliwości.