Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

Jaki papier do pakowania wędlin, serów i ryb wybrać?

Jaki papier do pakowania wędlin, serów i ryb wybrać?

Papier pakowy przeznaczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością musi spełniać szereg kryteriów, gwarantujących całkowite bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Odpowiedni papier do żywności wpływa także na jej jakość, świeżość, a nawet smak, dlatego zdecydowanie nie może go zabraknąć w Twoim sklepie, czy restauracji. W co warto zatem zapakować wędliny? Jaki papier najlepiej sprawdzi się przy pakowaniu sera i co wybrać, jeśli w naszym sklepie lub restauracji, oferujemy klientom wędzone ryby? Wyjaśniamy!

Rodzaje i cechy charakterystyczne dla papieru do pakowania żywności

Prowadząc restaurację lub sklep spożywczy, naszym obowiązkiem jest zadbanie o bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów. Papier do pakowania wędlin, sera, czy też gotowych kanapek i ciast musi zatem wyróżniać się odpowiednimi certyfikatami oraz atestami, gwarantującymi, że nie wpłynie on na ich jakość, czy smak. Wymóg ten dotyczy oczywiście nie tylko samego papieru, ale i innych produktów jak torebki fałdowe, czy papier śniadaniowy.

Półpergamin

Tego typu papier do żywności stosuje się najczęściej w cukierniach, kawiarniach i restauracjach serwujących desery. Półpergamin zapewnia dostateczną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi, a w duecie z takimi elementami jak tacki tekturowe, poradzi sobie dodatkowo w transporcie.

Papiery powlekane polietylenem (PE)

Papier PE to jedna z najbardziej odpornych na kontakt z żywnością alternatyw, dostępnych na rynku. Dzięki swojej tłuszczodpornej i wodoodpornej warstwie świetnie sprawdzi się jako papier do mięsa, papier do serów, czy też papier do pakowania ryb. Za sprawą powleczenia polietylenem pomaga również zachować świeżość produktów na dłużej.

Papier do pieczenia

Jest to zdecydowanie najpopularniejszy papier do żywności, wykorzystywany nawet w naszych domach! Ze względu na swoją dostępność i budowę sprawdzi się doskonale do pakowania wędlin, serów, czy ryb, ale też kanapek i innych gotowych produktów. Dobrej jakości papier do pieczenia jest wytrzymały za sprawą swojej dwustronnej powłoki silikonowej, a nawet tłuszczoodporny i bezwonny.

W co zapakować wędliny?

Wędlina w całości i pokrojona zapakowana w szary papier do pakowania żywności

Papier do pakowania wędlin, poza oczywiście wspomnianymi już kilkukrotnie atestami, musi wyróżniać się odpornością na tłuszcz i ewentualne urazy mechaniczne, na jakie narażony będzie podczas podróży ze sklepu do domu. Choć ze względu na swoją tłuszczoodporność teoretycznie dobrze sprawdziłby się nawet standardowy papier do pieczenia, zdecydowanie lepiej zainwestować w ten powlekany polietylenem (PE). Tego typu opakowania papierowe spożywcze są wyjątkowo odporne na uszkodzenia, wilgoć, a nawet przenikanie zapachów z zewnątrz, dzięki czemu mięso i wędliny na dłużej zachowają swoją świeżość.

Jaki papier sprawdzi się do pakowania serów?

Papier do żywności takiej jak sery również musi charakteryzować się sporą odpornością na urazy mechaniczne, na jakie narażony jest podczas transportu, a także na wilgoć i tłuszcz. Ponownie, najlepszym rozwiązaniem, doskonale chroniącym artykuły spożywcze z tej kategorii okaże się papier powlekany folią PE. Materiał ten pozwala serom zachować swoją świeżość na dłużej i chroni je przed wysychaniem.

Papier do pakowania ryby — co wybrać?

Proekologiczne opakowanie na ryby takie jak m.in. wspomniany już kilkakrotnie papier PE to idealna alternatywa dla klasycznych woreczków foliowych. Stosując zwykłą folię, narażamy żywność na stały kontakt z wytwarzaną przez nią parą, co z kolei przyczynia się do szybszego psucia, czy nieprzyjemnego zapachu. Papier pakowy powlekany polietylenem także i w tym przypadku sprawdzi się zdecydowanie najlepiej. Trudno go rozerwać, gwarantuje higieniczne przechowywanie żywności, jest odporny na kontakt z tłustymi produktami, takimi jak ryby i o wiele łatwiej go zutylizować niż zwykłą folię.

Czego nie używać do pakowania wędlin, serów czy ryby?

Papier do pakowania żywności to zdecydowanie najlepsza alternatywa dla tak popularnych jeszcze do niedawna woreczków foliowych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom nie tylko doskonale zabezpiecza produkty spożywcze, ale i chroni je przed przedwczesnym zepsuciem. Okazuje się, że współcześnie to właśnie woreczki foliowe są najgorszym rozwiązaniem, na jakie możemy się zdecydować, chcąc zapakować klientom nasze wyroby.

Folia charakteryzuje się bardzo niskim współczynnikiem przepuszczalności powietrza, co z kolei oznacza, że wszystkie zapakowane w nią produkty o wiele szybciej stracą na jakości. Owinięte w papier wędliny, czy sery znacznie dłużej utrzymują swój optymalny poziom wilgotności, odpowiedzialny za doskonały smak i aromat. Co więcej, przechowując produkty spożywcze w szczelnie owiniętej folii, możemy doprowadzić do rozwoju niebezpiecznych bakterii tj. śluzowce.

Papier do pakowania wędlin, serów czy ryb powinien charakteryzować się nie tylko wytrzymałością, ale również odpowiednimi atestami. Dzięki nim zarówno Ty, jak i Twoi klienci będziecie mieć pewność, że wybrany papier do kontaktu z żywnością jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie przyczyni się do szybszego psucia produktów spożywczych, gwarantując ich doskonałą jakość i smak.