Jakich pojemników można używać w mikrofalówce?
Na wyposażeniu kuchni, prócz płyty i piekarnika, bardzo często można znaleźć kuchenkę mikrofalową. Urządzenie to, choć niewielkie, ma bardzo dużo zastosowań. Dzięki niej możesz podgrzać czy nawet ugotować posiłek. Ze względu jednak na zasadę działania tego urządzenia, nie wszystkie naczynia można wkładać do mikrofali. Które z nich są bezpieczne, a których nie można podgrzewać w tym urządzeniu? Jakie opakowania gastronomiczne nadają się do podgrzewania w mikrofali?
Oznaczenia na pojemnikach do mikrofali
Wybór odpowiedniego naczynia do podgrzania posiłku w mikrofali nie jest takie trudne. Najważniejszy jest materiał jego wykonania. Koniecznie wybieraj naczynia, przez które łatwo przechodzą promienie wytwarzane przez mikrofalę. Wówczas w ruch zostaną wprowadzone jedynie cząsteczki wody, tłuszczu i cukru zawarte w posiłku, co będzie skutkowało jego podgrzaniem. Samo naczynie może się nagrzać jedynie od temperatury posiłku, a nie promieni elektromagnetycznych wytwarzanych przez mikrofalę.
Naczynia ceramiczne, a także szklane i drewniane przystosowane do wyższej temperatury możesz spokojnie podgrzewać w mikrofali. W przypadku opakowań plastikowych koniecznie sprawdź oznaczenia znajdujące się na ich dnie. Większość pojemników wykonanych z grubszego plastiku spokojnie można podgrzewać w mikrofali. Aby jednak mieć pewność, sprawdź, czy na opakowaniu znajduje się symbol – prostokąt z trzema falami, który oznacza możliwość podgrzewania w mikrofali.
Wśród materiałów, których nie należy wkładać do mikrofali, znajdują się opakowania foliowe, które mogą stopić się i zanieczyścić potrawy. Nie należy umieszczać w niej także naczyń wykonanych z metalu lub z metalowymi elementami, a także folii aluminiowej.
Potrawy należy podgrzewać pod specjalnymi przykryciami z otworami lub bez przykrycia. W przeciwnym razie może dojść do wybuchu spowodowanego zwiększonym ciśnieniem wewnątrz naczynia.
Czego nie wolno używać w kuchence mikrofalowej?
Prócz praktycznych plastikowych pojemników, niestety nieposiadających wyznaczonych oznaczeń, istnieje także wachlarz innych przedmiotów, których nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej, a często mają one kontakt z żywnością. Są nimi między innymi: metalowe garnki, pokrywki, czy sztućce, a także popularna folia aluminiowa. Umieszczenie ich w mikrofali w celu podgrzania posiłku może spowodować niebezpieczne iskrzenie, a następnie nawet zapalenie się. Również dlatego wyklucza się z użytkowania w mikrofalówce posrebrzanej i pozłacanej zastawy stołowej.
Co więcej, w mikrofali nie sprawdzą się żadne torby papierowe, ponieważ w czasie podgrzewania mogą się z nich uwalniać toksyny i opary, lub mogą się po prostu zapalić. Wyjątek stanowią specjalne torebki na popcorn, gdyż zostały one zrobione w zupełnie inny sposób i są dostosowane do użycia w kuchence mikrofalowej.
W kuchence mikrofalowej nie sprawdzą się także pojemniki styropianowe. Zaczną się one topić pod wpływem wysokiej temperatury. Warto pamiętać także o otwieraniu pojemników przed włączeniem mikrofalówki. W innym przypadku wewnątrz pojemnika, słoika czy butelki może wytworzyć się ciśnienie, które doprowadzi do rozerwania opakowania oraz zabrudzenia całego wnętrza kuchenki mikrofalowej potrawą, którą podgrzewaliśmy.
Podgrzewanie opakowań jednorazowych - czy wszystkie są bezpieczne?
W jakie opakowania gastronomiczne warto wyposażyć restaurację, aby umożliwić swoim klientom wygodne podgrzanie dania w mikrofali? W naszym sklepie znajdziesz najróżniejsze opakowania na wynos. Od papierowych torebek na frytki, po plastikowe pojemniki na zupę. Możesz wybierać także z szerokiej oferty pojemników ekologicznych, które nadają się do recyklingu lub kompostowania. Oferujemy także specjalny pojemnik papierowy do zgrzewu, wykonany z papieru i powlekany folią PP. Te opakowania do zgrzewu spokojnie możesz podgrzewać w mikrofali.
Wiele opakowań, wyposażone jest w praktyczne przedziałki, które pozwalają oddzielić poszczególne składniki dania. Jeśli chcesz ułatwić klientom podgrzewanie posiłku w domu, nie umieszczaj w nich składników, których nie należy podgrzewać. Jeśli podajesz do posiłku sałatkę, do jej transportu wybierz pojemniki na sałatki. Dzięki temu w pojemniku zgrzewanym znajdą się jedynie te składniki dania, które można podgrzać. Klient przed włożeniem go do mikrofali nie będzie musiał przekładać sałatki na osobny talerzyk.
Warto zaznaczyć, iż owe opakowania jednorazowe, w których wydajemy jedzenie, jest przeznaczone do kontaktu z żywnością. Powinno ono być oznaczone, iż jest nietoksyczne i dostosowane bezpośredniego kontaktu z żywnością. Tylko w takich pojemnikach można bezpiecznie przechowywać i podgrzewać jedzenie.