Odbiór osobisty
Kategorie produktówKoszyk0,00 złUlubioneProduktyTwojeKonto
Nie znaleziono produktów
Wyszukiwanie zaawansowane

W co pakować ciasta w cukierniach?

W co pakować ciasta w cukierniach?

Wyroby cukiernicze to specyficzny rodzaj wypieków, który jest o wiele delikatniejszy i znacznie bardziej kruchy niż standardowe pieczywo. Wymagają nie tylko ostrożności podczas transportu, ale i odpowiednich opakowań, dzięki którym zachowają znacznie dłużej swoje walory estetyczne, a nawet smakowe! Sprawdź, po jakie opakowania na ciasta sięgnąć, aby spełniły one jak najlepiej swoją rolę! Które pudełka sprawdzą się na torty, a które na makaroniki czy babeczki? Podpowiadamy!

Czym powinny cechować się dobre opakowania na wypieki?

Wykonane z solidnych, odpornych na uszkodzenia mechaniczne materiałów pudełka na torty i ciasta to prawdziwy must have każdej cukierni. Dzięki nim transport wypieków może odbyć się bezpiecznie, minimalizując ryzyko negatywnego wpłynięcia na estetykę słodkości poprzez wgniecenia, czy uszkodzenie dekoracji z lukru lub kremu. Na uszkodzenie w transporcie narażone są oczywiście nie tylko duże wypieki. Wyposażone w solidny zatrzask pojemniki cukiernicze sprawdzą się doskonale także podczas transportu małych ciasteczek, rurek z kremem czy ptysi.

Bez względu na to, czy wybierzesz pudełka plastikowe, czy ekologiczne pudełka na ciasto wykonane z papieru, zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na jakość wykorzystanych materiałów oraz konstrukcję. Upewnij się, że zostały one dopuszczone do kontaktu z żywnością i nie zawierają żadnych substancji toksycznych. Sprawdzaj nawet kilkukrotnie rodzaje zabezpieczeń i zatrzasków, zwracaj uwagę na to, czy nie odkształcają się przy lekkim dotknięciu, w szczególności tacki pod torty, i czy są wystarczająco odporne na niskie temperatury oraz inny szkodliwy wpływ czynników atmosferycznych.

Wybierając kartonowe pudełka na ciasto, zwracaj również uwagę na ich wielkość i kształt! Zastanów się jakiego rodzaju wypieki oferujesz klientom w swojej cukierni, dobierając taki asortyment jak kratownice na muffiny, czy kartoniki na monoporcje. Pamiętaj, opakowanie na wynos do wypieków nie mogą być ani za duże, ani za małe, a ich kształt, kolorystyka czy dodatkowe elementy jak tasiemki ozdobne, powinny cieszyć oczy, zachęcając do zajrzenia do środka.

Przechowywanie wyrobów cukierniczych — w jakiej temperaturze i warunkach to robić?

Choć samo pakowanie ciasta nie jest czynnością szczególnie trudną, należy wykonywać ją ostrożnie, najlepiej przy użyciu odpowiednich narzędzi jak łopatki, czy szufelki. W ten sposób umieszczone w pudełka na ciasta wypieki będą wyglądać dokładnie tak dobrze, jak w chwili ich przygotowywania. Prowadząc cukiernię, trzeba mieć jednak na uwadze nie tylko wysoką jakość opakowań, czy prawidłową technikę przenoszenia do nich ciast i ciasteczek, ale i sposób przechowywania wyrobów cukierniczych, tak aby nie straciły na swojej jakości, aromacie i smaku.

Należy pamiętać, że wysoka temperatura sprzyja przyspieszeniu procesów chemicznych zachodzących w wyrobach cukierniczych oraz stanowi idealne środowisko do rozwoju bakterii. Optymalna temperatura dla słodkości z mąki to ok. 18-20 °C, a dla produktów z masą, które znacznie szybciej tracą świeżość - 10 °C. Zabezpieczając swoje wyroby, musisz zwrócić oczywiście uwagę nie tylko na temperaturę, ale i na sposób ich przechowywania. Doskonale sprawdzą się np. opakowania foliowe, czy szczelne pudełka na ciasto, które zapobiegną dodatkowo przenikaniu się zapachów.

Pudełka do przewiezienia wypieków: jakie wybrać?

Trzy trójkątne przezroczyste opakowania na kawałek ciasta

Pakowanie ciasta zarówno w kartonowe, jak i plastikowe opakowania może zdać swój egzamin, jeśli tylko zadbasz o ich właściwą konstrukcję i jakość materiałów. Sprawdź, czy pudełko po złożeniu nie otwiera się, czy jest stabilne, czy ma wytrzymałe, odporne na oddziaływanie wilgoci dno i czy nie odkształca się pod wpływem delikatnego nacisku.

Pamiętaj również, że o bezpieczeństwo swoich słodkości zadbasz także poprzez właściwe dobranie wielkości. Pakowanie ciast w cukierni do za dużych pudełek to jeden z najczęstszych błędów, przez które babeczki i monodeserki tracą w transporcie swój estetyczny wygląd. Realizując większe zamówienia, możesz zdecydować się na kraty mieszczące kilka sztuk pączków czy babeczek, dzięki którym nie będziesz obawiać się, iż wypieki ułożone w tradycyjnych tacach jeden, na drugim zostaną w jakikolwiek sposób naruszone, czy zgniecione.

Sekret pięknych wypieków to oczywiście wyjątkowa receptura, ale także odpowiedni, eksponujący ich walory pojemnik do jedzenia na wynos! Pamiętaj, że prowadząc cukiernię, liczą się nawet najmniejsze detale, a stylowe pudełka na ciasta mogą stać się dodatkowym atutem! Nie tylko przyciągną spojrzenia, ale i pozwolą zachować piękny wygląd i doskonałą jakość Twoich słodkości na dłużej!